Madárodú

A mesterséges madárodú vagy más néven fészekodú az odúban költő madarak természetes fészkelőhelyeinek csökkenése miatt szükségessé váló az ember által készített fészkelőhely, egy lehetőleg természetes anyagokból előállított eszköz.

A mesterséges madárodúk többféle formai és méretváltozatban készülnek. A külső formai kivitelezés általában csak esztétikai szerepű és kerti kihelyezés esetén fontos, míg a méretbeli változatok a különböző madárfajták eltérő igényit próbálják kielégíteni.

Madárodú, rusztikus hatású, fenyőfából

Madárodú - rusztikus madárlak fenyőből Madarak egy része odúban költő fajta, ezért ezek a fajok fészkeiket idősebb fák odvaiba rakják, azonban a fészekodú kivájását csak a harkályok képesek maguk elvégezni. A harkályok minden költéskor új odút készítenek így a régi odúkba beköltözhetnek más odúban költő madarak. Az utóbbi időben nem csak öreg odúkészítésre alkalmas fából van egyre kevesebb, de sajnos harkályból is. A modern erdőgazdálkodásban a farontó gombák terjedését elősegítő, valamint a balesetveszélyes öreg odvas fákat az éves gyérítések alkalmával eltávolítják így a madarak számára sokkal kevesebb természetes odú áll rendelkezésre. Az odúban költő madarak számára így hatalmas segítség az ember által készített fészekodú. A fészekodú vagy madárodú kihelyezhető erdőkben parkokban, kertekben, ahol a madarak számára kedvelt és biztonságos a környezet. Ez az odútípus jellemzően kékcinege, barátcinege, fenyves cinege fészkelőhelye, de esetenként széncinege, csuszka, örvös légykapó, házi- vagy mezei veréb is választhatja költőhelyének. Klasszikus formájú, gondos odafigyeléssel készült madárodú amely nem csak a madarak számára jelent segítséget a fészkelési időszakban, de a kertet is díszíti. A fa természetes színének megőrzésével készült természetes hatású lazúrozott, madárodú. Kihelyezés:
Az odú az év bármely szakában kihelyezhető, de ajánlott azt kora tavasszal kihelyezni, hogy a költési időszakra azt már elfoglalhassa lakója. Rögzítése történhet függesztéssel (ez az ajánlott rögzítési mód fák esetében) vagy közvetlenül rögzítve kerítés-, vagy más oszlopra, bokrokkal fedett falfelületre.
Tájolás tekintetében ajánlott a dél délkeleti irány. Függesztés esetén az odú támaszkodhat közvetlenül fatörzsnek, de vastagabb ágra vagy ágcsonkra akasztva is telepíthető. Tisztítás:
Az odú teteje nyitható, ezáltal az éves tisztítása könnyen elvégezhető. Minőségi kézzel készült termék, amelynek textúráját a fa természetes erezete adja, ezen okokból adódóan az egyes termékek között eltérések lehetnek. A termék csomagolása újrahasznosított kartondoboz. Termékcsoport Madárodú Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Természetes Magasság 35cm Tető szélessége 25cm Ház külső szélessége 17cm Belső méretek 12 x 12cm Berepülő nyílás magassága 16cm Berepülő nyílás átmérő Ø30mm Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
NAT30A

5.300 Ft

Madárodú, természetes színű, fenyőfából

Közepes röpnyílású mesterséges madárodú. Klasszikus formájú, természetes színű, fából készült madárodú amely költőhelyként szolgálhat kisebb testméretű kerti madarak számára. Kihelyezhető kertes házak udvaraiban, kertjeiben, parkok területén, gyümölcsösökben, erdőkben segítve az odúlakó madarak megtelepedését. Az odú eleje nyitható, így annak tisztítása könnyen elvégezhető. Az ősz beálltával az odúkat ajánlott kitisztítani, de eltávolításuk nem javasolt, habár télen a madarak nem költenek, de nem ritka, hogy egyes egyedek éjszakai pihenőhelyként használják azokat. A mesterséges madárodúk közül a leggyakrabban kihelyezett típus, amelyben megtelepedhet: széncinege, csuszka, örvös légykapó, házi- vagy mezei veréb. A madárodú röpnyílása befolyásolja a beköltöző madarak fajtáját így nagyobb termetű madarak nem foglalják el, azonban esetenként kisebb testméretűek beköltözhetnek, ilyen a kék cinege és a barátcinege. Kihelyezés:
A madárodút ajánlott 2-4 méter magasságban függesztve, oly módon elhelyezni, hogy azt a szél ne mozgassa. Egyes madárfajok alkalmazkodnak a szél által lengetett odúkhoz, de stabil elhelyezés jobban vonzza a szárnyas lakókat. A kihelyezéskor ajánlott a függőleges törzsön egy oldalággal ellenétess oldalra elhelyezni úgy hogy a függesztő vezeték az ágban kapaszkodjon. Termékcsoport Madárodú Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Természetes Magasság 38 - 31cm Tető szélessége 20cm Ház külső szélessége 17.5cm Belső méretek 12.5 x 12.5cm Berepülő nyílás magassága 20cm Berepülő nyílás átmérő Ø35mm Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
BNB10

2.990 Ft

Megjelenítve 1-től 2-ig (összesen 2 termék)