Madárodú

A mesterséges madárodú vagy más néven fészekodú az odúban költő madarak természetes fészkelőhelyeinek csökkenése miatt szükségessé váló az ember által készített fészkelőhely, egy lehetőleg természetes anyagokból előállított eszköz.

A mesterséges madárodúk többféle formai és méretváltozatban készülnek. A külső formai kivitelezés általában csak esztétikai szerepű és kerti kihelyezés esetén fontos, míg a méretbeli változatok a különböző madárfajták eltérő igényit próbálják kielégíteni.

A-típusú modern madárodú, verébmentes

A-típusú modern madárodú - verébmentes A vadmadarak egy része a fészkeket a fák, bokrok, cserjék magasabb eldugott részeibe építi, míg más fajok az öregebb fák természetes módon kialakult odúiban, illetve a harkályok által kivájt odúkba költözik és ezekbe hordja, gyűjti a fészekanyagot és itt költ biztonságos körülmények között. A klasszikus kinézetű madárodúk újragondolásával készült modern formavilágot idéző A-típusú fészekodú, amely kifejezetten kisméretű madarak számára lett kialakítva. Az odú belső méreteinek és a berepülő nyílás átmérőjének köszönhetően kiváló költőhelye lehet a következő madárfajok valamelyikének: kék cinege, barát cinege, fenyves cinege. Az odú belső felülete semmilyen felületkezelésen vagy impregnáláson nem esett át így az a fa természetes tulajdonságaival rendelkezik, nem tartalmaz kémiai anyagokat. Ebben az odúban megtelepedhet kék cinege, barát cinege, fenyves cinege. Az odú berepülő nyílásának kis mérete miatt a verebek nem férnek be így ezt a típust gyakran verébmentes odúnak is nevezik. A termék gondos, kézi készítési folyamatok eredménye amelyben a sok-évtizedes ismeretek felhasználásával olyan madárodú jött létre amely tökéletes költőhelye lehet az abban megtelepedő egyedeknek, amelyek lehetnek. kék cinege, barát cinege vagy fenyves cinege. Veszélyes kémiai anyagoktól mentes vízálló ragasztó felhasználásával és megfelelő méretű szegekkel összeállított termék amelynek készítésekor fokozott figyelmet kapott az a tény, hogy a legtöbb madárodú a költési időszakban öregszik el oly mértékben, hogy az alja kiszakad. Ez a típus, mint az általunk forgalmazott típusok általában több-ponton rögzített alj deszkával készülnek ennek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy a fiókák növekedésével az aljdeszka kiszakad. Kihelyezés:
A megfelelő hely kiválasztása nem egyszerű, mert ha az odút olyan környezetbe helyezzük ahol az azt elfoglaló madarak kis számban vannak jelen akkor nem biztos hogy lakóra talál. Az odú hátoldalán található akasztóval kihelyezhető egy oszlopra, vagy falfelületre, de ajánlott egy magasabb fa törzsének támasztva valamilyen időálló függesztő anyaggal (pl. huzallal, dróttal) a fa egyik ágára-, vagy a törzset átölelve megkötni, akasztani. Kihelyezéskor azt is fontos figyelembe venni, hogy ha falfelületre vagy oszlopra kerül az odú akkor azt a nap mely szakában éri napfény, mivel a túlzott napsütés az odú túlmelegedését okozhatja amelyet egyes madarak nem képesek elviselni. Ahhoz hogy az odút minél nagyobb valószínűséggel vegye birtokba valamilyen madárfaj, ajánlott a kihelyezési magasságot 2-4 méter között megválasztani, lehetőleg minél sűrűbb fa lombkoronájában, ahova a ragadozók, mint például a nyest, házi macska nehezebben jutnak fel. Tisztítás:
Az odú oldala nyitható, ezáltal az elmaradhatatlan éves tisztítása könnyen elvégezhető. Az éves tisztítás, késő ősztől kora tavaszig bármikor elvégezhető, de ajánlott azt őszi időszakban elvégezni így a környéken lévő egyedek egyike-másika a tél folyamán éjszakai búvó-, alvóhelyként használhatják azt. Minőségi kézzel készült termék, amelynek textúráját a fa természetes erezete adja, ezen okokból adódóan az egyes termékek között esztétikai szempontból minimális eltérések lehetnek. A termék csomagolása újrahasznosított kartondoboz. Termékcsoport Madárodú Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Fehér, rozsdavörös Magasság 28cm Tető szélessége 25cm Ház külső szélessége 17cm Belső méretek 12 x 12cm Berepülő nyílás magassága 16cm Berepülő nyílás átmérő Ø27-28mm Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
REW28R
Mennyiség
5

7.800 Ft

B-típusú madárodú, természetes színű, fenyőfából

B-típusú madárodú - természetes színű madárlak fenyőből A madarak egy része odúban költő fajta, ezért ezek a fajok fészkeiket idősebb fák odvaiba rakják, azonban a fészekodú kivájását csak a harkályok képesek maguk elvégezni. A harkályok minden költéskor új odút készítenek így a régi odúkba beköltözhetnek más odúban költő madarak. Az utóbbi időben nem csak öreg odúkészítésre alkalmas fából van egyre kevesebb, de sajnos harkályból is. A modern erdőgazdálkodásban a farontó gombák terjedését elősegítő, valamint a balesetveszélyes öreg odvas fákat az éves gyérítések alkalmával eltávolítják így a madarak számára sokkal kevesebb természetes odú áll rendelkezésre. Az odúban költő madarak számára így hatalmas segítség az ember által készített fészekodú. A fészekodú vagy madárodú kihelyezhető erdőkben parkokban, kertekben, ahol a madarak számára kedvelt és biztonságos a környezet. Ez az odútípus jellemzően kékcinege, barátcinege, fenyves cinege fészkelőhelye, de esetenként széncinege, csuszka, örvös légykapó, házi- vagy mezei veréb is választhatja költőhelyének. Klasszikus formájú, gondos odafigyeléssel készült madárodú amely nem csak a madarak számára jelent segítséget a fészkelési időszakban, de a kertet is díszíti. A fa természetes színének megőrzésével készült természetes hatású lazúrozott, madárodú. Kihelyezés:
Az odú az év bármely szakában kihelyezhető, de ajánlott azt kora tavasszal kihelyezni, hogy a költési időszakra azt már elfoglalhassa lakója. Rögzítése történhet függesztéssel (ez az ajánlott rögzítési mód fák esetében) vagy közvetlenül rögzítve kerítés-, vagy más oszlopra, bokrokkal fedett falfelületre.
Tájolás tekintetében ajánlott a dél délkeleti irány. Függesztés esetén az odú támaszkodhat közvetlenül fatörzsnek, de vastagabb ágra vagy ágcsonkra akasztva is telepíthető. Tisztítás:
Az odú oldala nyitható, ezáltal az éves tisztítása könnyen elvégezhető. Minőségi kézzel készült termék, amelynek textúráját a fa természetes erezete adja, ezen okokból adódóan az egyes termékek között eltérések lehetnek. A termék csomagolása újrahasznosított kartondoboz. Termékcsoport Madárodú Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Természetes Magasság 35cm Tető szélessége 25cm Ház külső szélessége 17cm Belső méretek 12 x 12cm Berepülő nyílás magassága 16cm Berepülő nyílás átmérő Ø32mm Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
NAT30A
Mennyiség
3

5.300 Ft

C-típusú madárodú, barázdabillegető-, rozsdafarkú odú

C-típusú madárodú – fészekdoboz A modern erdőgazdálkodás (az odvas, korhadó veszélyes fák rendszeres eltávolítása) okozta fészkelőhely csökkenés ellensúlyozható megfelelő mennyiségű madárodú kihelyezésével és mivel sok madárfaj megszokta a városi környezetet így nem kell feltétlenül az erdőben kihelyezni ezeket az odúkat. Ez a fészekdoboz minőségi fenyőfából készült, nyitott előlappal, úgynevezett nagyméretű berepülőnyílással rendelkezik, amelyet kifejezetten vörösbegy, rozsdafarkú és barázdabillegető számára terveztek. A termék külső felülete lazúrral kezelt így időjárásálló és tartós, anyaga tömör deszka, az egyes elemeket minőségi vízálló ragasztó és szegek rögzítenek. Mesterséges fészekodú vörösbegy, kerti rozsdafarkú és házi rozsdafarkú valamint barázdabillegető számára. A kerti rozsdafarkú az egyik leggyakoribb nyári látogatója az urbanizált környezeteknek. Lakóparkok kertes-házak gyakori vendége, főleg ha megfelelő költőhelyet talál. A költési időszakban a hím deríti fel a területet és ha a tetőszerkezetben megfelelő rést talál akkor jellegzetes csattogó hangjával a tojót is odacsalogatja. Akár van akár nincs tetőszerkezeti rés vagy más természetesen kialakult fészkelőhely, mind a kerti-, mind a házi rozsdafarkú gyakran megtelepszik C-típusú mesterséges madárodúban. A nyitott nagy-bejáratú odúkban lévő tojások és fiókák nagyobb a veszélyben vannak, mint a zárt kis-röpnyílású odúkban található tojások és fiókák. Ahhoz hogy a lakóit megvédje a ragadozóktól (amelyek lehetnek például a szarkák, nyesetek de akár házi-macska is) lehetőleg úgy helyezze el a fészekdobozt, hogy dézsmáló látogatók ne tudják kifosztani azt. Alaposan gondolja át a fészekdoboz elhelyezését a hozzáférhetőség minimalizálása érdekében. Kihelyezés:
Ezt a típusú fészekodút is, mint az odúkat állában ajánlott úgy elhelyezni, hogy a bejárati nyílás dél, dél-keleti irányba nézzen, figyelembe véve az uralkodó széljárást és a környezet egyéb adottságait. Amennyiben van rá lehetőség, ajánlott esőtől védett eresz alá kihelyezni.
Az év bármely szakában kihelyezhető, de ajánlott ősszel.
Sok madár ősszel és a tél folyamán fellelhető odúkat éjjeli menedékként használja és ezeket az odúkat a következő tavasszal gyakran a fészkelési időszakra is birtokba veszik. Tisztítás:
Az odú felépítést tekintve egyetlen tömb, nyitható részt nem tartalmaz azonban az éves tisztítása a nagyméretű berepülőnyíláson keresztül könnyen elvégezhető. Minőségi kézzel készült termék, amelynek mintázatát a fa természetes erezete adja, ezen okokból adódóan az egyes termékek között eltérések lehetnek. A termék saját csomagolással nem rendelkezik, vásárlás esetén újrahasznosított kartondobozba helyezve kerül szállításra. Termékcsoport Madárodú Típus C-típusú (C1) Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Természetes világosbarna Belső alapterület 14 x 12.5cm Teljes belős magasság 16cm Berepülő nyílás mérete 14 x 8cm Tető mérete 25 x 20cm Tető dőlésszöge 0°, vízszintes Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
NAT44M

2.900 Ft

C-típusú madárodú, rozsdafarkú odú - kézzel készített

C-típusú madárodú - Barna Mivel a természetes fészkelőhelyek egyre ritkábbak, miért ne ösztönözné a madarakat, hogy fészkeljenek a kertben azzal, hogy kényelmes madárfészkelőkkel látja el őket? Nyitott elejű természetes anyagokból, kézzel készített minőségi termék. A fészekodú tömör fenyődeszkából, többszöri felületkezeléssel készült. Az egyes elemek vízálló ragasztóval és szegeléssel történő rögzítése biztosítja, hogy az odú hosszan tartó, száraz, kényelmes fészekdoboza lehet a beköltöző madaraknak. Ez az odútípus ideális Ökörszem, Házi rozsdafarkú, Vörösbegy, Kerti rozsdafarkú, Barázdabillegető de akár Hantmadár számára is. A C-tipusú oduk és költőládák, nem hasonlítanak a harkályok által vájt odútípusokra, mivel ezek a fészekodúk főként olyan madarak számára készültek amelyek természetes körülmények között sziklafalakon, nagyobb fák korhadt üreges törzsében, partfalak üregeibe fészkelnek. Az odú nem a megszokott kerek röp-nyílással készült, hanem az elejének felső kétharmad része nyitott mivel így jobban hasonlít a tetők alatti zugokhoz, amely a házi-, és a kerti rozsdafarkú gyakori fészkelőhelye. Az odú méreteit tekintve és figyelembe véve azt, hogy az urbanizált környezet, a kertes-házak és lakótelepek egyik leggyakoribb nyitott odút kedvelő madara a házi-, és a kerti rozsdafarkú, nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy ezen két faj egyike fogja majd birtokba venni a kihelyezett odút. A nyitott nagy-bejáratú odúkban lévő tojások és fiókák nagyobb a veszélyben vannak, mint a zárt kis-röpnyílású odúkban található tojások és fiókák. Ahhoz hogy a lakóit megvédje a ragadozóktól (amelyek lehetnek például a szarkák, nyesetek de akár házi-macska is) lehetőleg úgy helyezze el a fészekdobozt, hogy dézsmáló látogatók ne tudják kifosztani azt. Alaposan gondolja át a fészekdoboz elhelyezését a hozzáférhetőség minimalizálása érdekében. Kihelyezés:
Ezt a típusú fészekodút is, mint az odúkat állában ajánlott úgy elhelyezni, hogy a bejárati nyílás dél, dél-keleti irányba nézzen, figyelembe véve az uralkodó széljárást és a környezet egyéb adottságait. Amennyiben van rá lehetőség, ajánlott esőtől védett eresz alá kihelyezni.
Az év bármely szakában kihelyezhető, de ajánlott ősszel.
Sok madár ősszel és a tél folyamán fellelhető odúkat éjjeli menedékként használja és ezeket az odúkat a következő tavasszal gyakran a fészkelési időszakra is birtokba veszik. Tisztítás:
Az odú felépítést tekintve egyetlen tömb, nyitható részt nem tartalmaz azonban az éves tisztítása a nagyméretű berepülőnyíláson keresztül könnyen elvégezhető. Minőségi kézzel készült termék, amelynek textúráját a fa természetes erezete adja, ezen okokból adódóan az egyes termékek között eltérések lehetnek. A termék csomagolása újrahasznosított kartondoboz. Termékcsoport Madárodú Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Sötétbarna - világosbarna Mintázat Öregített fa mintázatú Magasság 25cm Tető szélessége 30cm Ház külső szélessége 25cm Belső méretek 20 x 15cm Berepülő nyílás magassága 16cm Berepülő nyílás szélessége 20cm Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
OLD44R

6.350 Ft

C-típusú madárodú, rozsdafarkú-, vörösbegy odú, háztetős

C-típusú madárodú – rozsdafarkú fészekdoboz- kézzel készített A mesterséges madárodúk gyakori elemei a madárbarát kerteknek. Az egyre fogyatkozó természetes élőhely miatt a madarak gyakran keresik új fészkelőhelyeiket a falvak városok közelében vagy éppen a lakóházak kertjeiben, lakótelepek környékén. Ez a C-tipsú madárodú az urbanizált környezetben is gyakran megtelepedő rozsdafarkúak számára kiváló költőhelyet biztosíthat, ha kihelyezésének gondosan megválasztott magasságot, védett környezetet találunk. Ez a fészekdoboz minőségi fenyőfából készült, nyitott előlappal, úgynevezett nagyméretű berepülőnyílással rendelkezik, amelyet kifejezetten vörösbegy, rozsdafarkú és barázdabillegető számára terveztek. A termék külső felülete lazúrral kezelt így időjárásálló és tartós, anyaga tömör deszka, az egyes elemeket minőségi vízálló ragasztó és szegek rögzítenek. Mesterséges madárodú amelybe megtelepedhet kerti rozsdafarkú, házi rozsdafarkú, vörösbegy, vagy akár barázdabillegető. Az ereszaljak zugaiban, elmozdult cserepek nyújtotta védett résekben, tornácok gerendásinak szabad felületén gyakran láthatunk rozsdafarkú által összehordott fészket, amelyben nem egyszer 4-5 tojás, illetve kelés után fióka található. Amennyiben a véletlenszerűen kialakult fészkelőhely helyett, a madarak számára a fészkelési idő előtt megfelelő környezetbe helyezzük ezt az odút akkor szinte biztos, hogy rövid időn belül lakóra talál. Kihelyezés:
Függesztéssel kihelyezhető ereszaljba, tornác vagy terasz falára, fák lombkoronájába, de akár megfelelően magas kerítésoszlopra, vagy kifejezetten erre a célra kihelyezett oszlopra. A kihelyezéskor tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy a madarak sem a túl meleget sem a túl hideget és főleg a szeles északi irányt nem kedvelik. Az odú nyílását pozicionáljuk kelet-, vagy délkeleti irányba, magasságot és a helyet (rejtekhelyet) úgy válasszuk meg, hogy a madarak rátaláljanak de a ragadozók számára ne legyen elérhető, megközelíthető. Ha tehetjük válasszunk félárnyékos helyet, a nap ne tűzze hosszú ideig, mert az túlmelegedést okozhat amely nyáron végzetes lehet egyes fiókák számára. Tisztítás:
Mint minden mesterséges madárárodút így ezt is ajánlott minden költési időszak után, lehetőleg ősszel kitisztíttatni, a felgyülemlett fészekanyagtól, amely általában mohából, növényi háncsból, fűből tollakból tevődik össze. A fészekben a nyár folyamán esetlegesen megtelepedett darazsak fészkét is ajánlott eltávolítani. A termék textúrája a felhasznált anyagok függvényében változik, ennek okán és a kézi készítési folyamat miatt az egyes termékek között enyhe árnyalatbeli különbség vagy más esztétikai eltérés tapasztalható. Termékcsoport Madárodú Típus C-típusú (C1) Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Fehér, rozsdavörös Belső alapterület 14 x 12.5cm Teljes belős magasság 16-18cm Berepülő nyílás mérete 14 x 8-10cm Tető külső szélessége 16cm Tető formája Háztető Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
REW61C

3.800 Ft

Madárodú, természetes színű, fenyőfából

Közepes röpnyílású mesterséges madárodú. Klasszikus formájú, természetes színű, fából készült madárodú amely költőhelyként szolgálhat kisebb testméretű kerti madarak számára. Kihelyezhető kertes házak udvaraiban, kertjeiben, parkok területén, gyümölcsösökben, erdőkben segítve az odúlakó madarak megtelepedését. Az odú eleje nyitható, így annak tisztítása könnyen elvégezhető. Az ősz beálltával az odúkat ajánlott kitisztítani, de eltávolításuk nem javasolt, habár télen a madarak nem költenek, de nem ritka, hogy egyes egyedek éjszakai pihenőhelyként használják azokat. A mesterséges madárodúk közül a leggyakrabban kihelyezett típus, amelyben megtelepedhet: széncinege, csuszka, örvös légykapó, házi- vagy mezei veréb. A madárodú röpnyílása befolyásolja a beköltöző madarak fajtáját így nagyobb termetű madarak nem foglalják el, azonban esetenként kisebb testméretűek beköltözhetnek, ilyen a kék cinege és a barátcinege. Kihelyezés:
A madárodút ajánlott 2-4 méter magasságban függesztve, oly módon elhelyezni, hogy azt a szél ne mozgassa. Egyes madárfajok alkalmazkodnak a szél által lengetett odúkhoz, de stabil elhelyezés jobban vonzza a szárnyas lakókat. A kihelyezéskor ajánlott a függőleges törzsön egy oldalággal ellenétess oldalra elhelyezni úgy hogy a függesztő vezeték az ágban kapaszkodjon. Termékcsoport Madárodú Anyaga Fenyő Felület kezelése Lazúr Szín Természetes Magasság 38 - 31cm Tető szélessége 20cm Ház külső szélessége 17.5cm Belső méretek 12.5 x 12.5cm Berepülő nyílás magassága 20cm Berepülő nyílás átmérő Ø35mm Rögzíthetőség Függesztéssel

Model
BNB10

2.990 Ft

Megjelenítve 1-től 6-ig (összesen 6 termék)