Fecskefészek

A mesterséges fecskefészkek az ember által gyártott, nyitott tölcsérformájú eszközök amelyeket épületek falára megfelelően kihelyezve a fecskék számára biztosítható költőhely.

A fecskefészkeket mindig olyan homlokzatokra kell kihelyezni, ahol eső nem éri és védett a ragadozóktól, de a madarak könnyen hozzáférnek.

Molnárfecske műfészek (barna)

Mesterséges fecskefészek molnárfecskék részére A molnárfecskék fészkei kis kirepülőnyílású zárt fészkek, amelyeket lakóik természetes módon egymás mellé vagy akár egymásra építenek. A fecskék régóta építik fészkeiket az ember által létrehozott lakó és gazdasági épületek esőtől-, csapadéktól védett ereszei alá, ablakok sarkaihoz vagy akár épületek belső tereibe. A molnárfecskék igazi társasági madarak, nem zavarja őket egymás jelenléte, olyannyira, hogy azokon a területeken ahol ezek a madarak fészkelnek, sok esetben egymásra épített hatalmas fészekkolóniákat is láthatunk. Természetazonos anyagból készült mű fecskefészek molnárfecskék (Delichon urbicum) számára. A fecskék nagyon magas arányban elfoglalják ezeket a műfészkeket eredeti világosbarna színben is de a fészek anyagának köszönhetően könnyen festhető, ennek köszönhetően, ha az adott környezetben a természetes fecskefészkek színeitől erősen eltér akkor könnyen néhány perc alatt átszínezhető, akár valamilyen mesterségesen előállított vízalapú falfestékkel, akár a helyi talajból kinyert sáranyaggal. A fészek kihelyezése előtt ajánlott a környéken egy rövid sétát tenni és alaposan megfigyelni az eredeti fészkek tájolását, valamint figyelembe venni a helyi széljárást. A fecskék általában a keleti-, déli-, és nyugati homlokzatokra építik természetes fészkeiket, de az adott mikroklímától függően ez a szokás eltérhet így ott akár északi oldalon is láthatunk épített költőhelyeket. Ha az adott széljárás a közeli kisebb dombok vagy fák, épületek miatt utcánként különbözik akkor ezt is ajánlott figyelembe venni a műfészkek kihelyezésekor. Amennyiben a környéken nem, vagy csak nagyon kis számban fészkelnek molnárfecskék akkor a műfészek kihelyezése lehet nem hozza a várt eredményt. A fészkek megvásárlása és kihelyezése előtt fontos a környezet vizsgálata a fecskék fészkelési szokásainak tekintetében. A molnárfecskék részére készült fészek csak úgy alkalmazható füstifecskék részére ha azt a mennyezettől (eresztől) legalább 6-8 cm távolságra kerül kihelyezésre, így azonban ha azt mégis molnárfecskék foglalnák el akkor pár nap vagy hét alatt teljesen felépítik a fészek falát. Molnárfecskék számára készült fészek hátoldalán található akasztópántok a fészek felső szélétől alacsonyabban helyezkednek el. A pántok alacsonyabb elhelyezése lehetővé teszi, hogy a falban (mennyezeti sarokban - holkerben) megfelelően elhelyezett szegekre vagy csavarokra akasztva a fészek felső széle érintkezzen a mennyezettel. Rögzítés:
A megfelelő rögzítéshez először jelölje ki az akasztópántok pontos helyét (ezek középpontja egymástól körülbelül 10 centiméter távolságra helyezkedik el).
Használjon szegeket, vagy csavarokat és rögzítse azokat megfelelően az adott falban legyen a fal anyaga akár fa akár valamilyen cement kötésű, vakolatú téglafal, beton, szigetelt vagy szigeteletlen változatban.
A szegek (csavarok) rögzítése után ellenőrizze, hogy a fészek feszítés nélkül felhelyezhető azokra.
Használjon valamilyen építkezési ragasztót (tubusos szilikon ragasztót, csemperagasztót, cement alapú habarcsot), helyezzen egy keveset a fészek hátoldalára, valamint a falfelületre, majd óvatosan akassza a fészket az előzőleg már rögzített szegekre vagy csavarokra. A fecskefészkek akasztópántjai csak a kihelyezési munkafolyamat megkönnyítésre szolgálnak, a fészek hosszútávú stabil rögzítése, a hátoldalának ragasztásával érhető el. A fészek belső méretei megfelelnek a fecskefészkekre vonatkozó általános méretajánlásoknak azonban ha ez túl mélynek bizonyul akkor a felhelyezés előtt száraz fűvel csökkenthető a mélysége, azonban ennek hiányában a madarak is megteszik ezt ha szükségesnek érzik. A termék főbb jellemzői: Egyszerű felhelyezés Akasztópántokkal készült típus Barna szín Természetes forma Termékcsoport Kerti dekoráció Termék anyaga Agyag (vörös), habosított estrich beton, növényi rost Termék színe Barna (Bézs) Külső szélesség 17 cm Belső szélesség 14 cm / 9,5 cm Külső magasság 14 cm Belső mélység 12 cm Egyedi termékkód SDU15BR Gyártó Softtech Tömeg ≈ 700 - 720gramm Garancia idő 1 év

Model
SDU15BR

2.650 Ft

Mű fecskefészek, füstifecskéknek (barna)

Mesterséges fecskefészek füstifecskék részére A fecskék gyakran építik fészkeiket lakótelepek épületeire, kertes házak homlokzataira és természetesen istállók és egyéb mezőgazdasági épületek esőtől védett ereszei alá. Legyen a fecskék választása akár egy tanyasi istálló homlokzata, akár egy lakótelepi épület eső-védett ablakszegélye, minden esetben szükségük van építőanyagra, amely nem más mint a sár. A nagyvárosi környezetben ahol sok a betonút és a zöldövezetek is gondosan karbantartott füves felületűek, ott a fecskék nehezen találnak építőanyagot, így főleg ezeken a helyeken jön jól számukra az emberi segítség, a kész mesterséges fecskefészek. Természetazonos anyagból készült mű fecskefészek füstifecskék (Hirundo rustica) számára. A füstifecskék részére készült fészek alkalmazható molnárfecskék részére is. Míg füstifecskék számára kihelyezve a fészek fölött 6-8 cm (esetenként akár 10 cm) távolság ajánlott, addig molnárfecskék részére kihelyezve csupán 3 cm távolságra van szükség. A fészek molnárfecskéknek történő kihelyezése után számíthatunk azok részleges beépítésére, mivel a molnárfecskék csak kis beröpülő réssel készítik természetes fészkeiket, így ezt a fészket is körbeépítik majd. A fészek színe világos barna, amely sok helyen különbözik a helyi fészkek színétől, mivel a természetes fészkek színét nagyban befolyásolja a helyi talaj anyaga, amelyből a fecskék az építőanyagot nyerik. A megfelelő szín elérése érdekében befesthető, vagy a helyi talajból nyert sárral bekenhető, azonban erre általában nincs szükség. A termék akasztópántokkal rendelkezik, azonban hosszútávon ezek nem minden esetben nyújtanak biztonságos rögzíthetőséget, mivel azok fémből készültek és idővel a korrózió hatására elöregedhetnek, ezáltal tartó tulajdonságuk romolhat. Rögzítés:
A megfelelő rögzítéshez először jelölje ki az akasztópántok pontos helyét (ezek középpontja egymástól 10 centiméter távolságra helyezkedik el). Használjon szeget, vagy csavart tipli felhasználásával vagy közvetlenül a felületbe csavarva, a felület anyagától függően.
Legyen a választás szeg vagy csavar, ellenőrizze, hogy annak feje átmenjen a fecskefészek akasztópántjain.
A szeg vagy csavar a felületbe történő rögzítése után ellenőrizze, hogy a fészek ráakasztható-e.
Használjon valamilyen építkezési ragasztót (PUR habot, cementet, csemperagasztót, szilikon alapú ragasztót).
Helyezzen egy vagy két nagyobb pontban megfelelő mennyiségű ragasztót a fészek hátoldalára majd helyezze a fészket az előzőleg már a falba ütött szegekre (csavarokra). A fecskefészek felületre történő ragasztása csak abban az esetben hagyható ki, ha olyan helyre kerül felhelyezésre ahonnan idővel, ha leesik biztosan nem okozhat sérülést. A termék főbb jellemzői: Egyszerű felhelyezés Akasztópántokkal készült típus Barna szín Természetes forma Termékcsoport Kerti dekoráció Termék anyaga Agyag (vörös), habosított estrich beton, növényi rost Termék színe Barna (Bézs) Külső szélesség 17 cm Belső szélesség 14 cm / 9,5 cm Külső magasság 14 cm Belső mélység 12 cm Egyedi termékkód SNR15B Gyártó Softtech Tömeg ≈ 700 - 720gramm Garancia idő 1 év

Model
SNR15B

2.650 Ft

Megjelenítve 1-től 2-ig (összesen 2 termék)