C-típusú madárodú, barázdabillegető-, rozsdafarkú odú

  • Bruttó ár: 2.900 Ft / darab

  • Model - Cikkszám - SKU:NAT44M

  • Raktárkészlet:0 darab

  • Még nem kapott értékelést

C-típusú madárodú – fészekdoboz

A modern erdőgazdálkodás (az odvas, korhadó veszélyes fák rendszeres eltávolítása) okozta fészkelőhely csökkenés ellensúlyozható megfelelő mennyiségű madárodú kihelyezésével és mivel sok madárfaj megszokta a városi környezetet így nem kell feltétlenül az erdőben kihelyezni ezeket az odúkat.

Ez a fészekdoboz minőségi fenyőfából készült, nyitott előlappal, úgynevezett nagyméretű berepülőnyílással rendelkezik, amelyet kifejezetten vörösbegy, rozsdafarkú és barázdabillegető számára terveztek.

A termék külső felülete lazúrral kezelt így időjárásálló és tartós, anyaga tömör deszka, az egyes elemeket minőségi vízálló ragasztó és szegek rögzítenek.

Mesterséges fészekodú vörösbegy, kerti rozsdafarkú és házi rozsdafarkú valamint barázdabillegető számára.

A kerti rozsdafarkú az egyik leggyakoribb nyári látogatója az urbanizált környezeteknek. Lakóparkok kertes-házak gyakori vendége, főleg ha megfelelő költőhelyet talál. A költési időszakban a hím deríti fel a területet és ha a tetőszerkezetben megfelelő rést talál akkor jellegzetes csattogó hangjával a tojót is odacsalogatja. Akár van akár nincs tetőszerkezeti rés vagy más természetesen kialakult fészkelőhely, mind a kerti-, mind a házi rozsdafarkú gyakran megtelepszik C-típusú mesterséges madárodúban.

A nyitott nagy-bejáratú odúkban lévő tojások és fiókák nagyobb a veszélyben vannak, mint a zárt kis-röpnyílású odúkban található tojások és fiókák. Ahhoz hogy a lakóit megvédje a ragadozóktól (amelyek lehetnek például a szarkák, nyesetek de akár házi-macska is) lehetőleg úgy helyezze el a fészekdobozt, hogy dézsmáló látogatók ne tudják kifosztani azt. Alaposan gondolja át a fészekdoboz elhelyezését a hozzáférhetőség minimalizálása érdekében.

Kihelyezés:
Ezt a típusú fészekodút is, mint az odúkat állában ajánlott úgy elhelyezni, hogy a bejárati nyílás dél, dél-keleti irányba nézzen, figyelembe véve az uralkodó széljárást és a környezet egyéb adottságait. Amennyiben van rá lehetőség, ajánlott esőtől védett eresz alá kihelyezni.
Az év bármely szakában kihelyezhető, de ajánlott ősszel.
Sok madár ősszel és a tél folyamán fellelhető odúkat éjjeli menedékként használja és ezeket az odúkat a következő tavasszal gyakran a fészkelési időszakra is birtokba veszik.

Tisztítás:
Az odú felépítést tekintve egyetlen tömb, nyitható részt nem tartalmaz azonban az éves tisztítása a nagyméretű berepülőnyíláson keresztül könnyen elvégezhető.

Minőségi kézzel készült termék, amelynek mintázatát a fa természetes erezete adja, ezen okokból adódóan az egyes termékek között eltérések lehetnek. A termék saját csomagolással nem rendelkezik, vásárlás esetén újrahasznosított kartondobozba helyezve kerül szállításra.

Termékcsoport Madárodú
Típus C-típusú (C1)
Anyaga Fenyő
Felület kezelése Lazúr
Szín Természetes világosbarna
Belső alapterület 14 x 12.5cm
Teljes belős magasság 16cm
Berepülő nyílás mérete 14 x 8cm
Tető mérete 25 x 20cm
Tető dőlésszöge 0°, vízszintes
Rögzíthetőség Függesztéssel