Milyen fészekodút érdemes telepíteni a cinegék és milyet a verebek számáraA tél végét jelentő első langyos szélfuvallatokkal, a tavasz közeledtével, ahogyan az első rügyek megpattannak a fák ágain, sokakban újra előtör az érzés, hogy ki kellene mozdulni a kertbe, valamit tenni. A későn ébredők ilyenkor döbbennek rá, hogy fákat keltet volna metszeni vagy átültetni néhány cserjét. Ha egyes kerti munkálatok ideje már elmúlt a madárodúk kihelyezésével még ilyenkor nem vagyunk elkésve, azonban tudni kell milyen a jó madárodú!

A madárodúk kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Ha az odút valóban a madaraknak szeretnénk kihelyezni és nem csak mint kerti díszt akkor az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk, milyen madarak vannak jelen az adott zónában, mert az egyes fajok egymástól eltérő igényekkel választják ki a költőhelyet.

Modern madárodú Szabványméretű, modern madárodú

Tudni kell, hogy madárodúba csak odúköltő, szikla-, vagy földparti madarakat tudunk becsalogatni. Azok a madarak amelyek fészkeiket fák ágai közé rakják nem fognak beköltözni az általunk kihelyezett odúba, bármilyen gondossággal is járunk el.

A lakókörnyezetek leggyakoribb odúköltő madarai a verebek, a házi-, és a kerti rozsdafarkú, aztán ahogyan haladunk a kertes övezetek felé egyre gyakrabban találkozhatunk szürke légykapóval, cinegékkel, búbos bankával és seregéllyel de akár vörösbegyet, ökörszemet, hantmadarat, csuszkát, nyaktekercset, macskabaglyot és füles kuvikot is láthatunk egyik másik mesterséges odúban.

Az odúk elkészítése vagy megvásárlása előtt ajánlott a környezetet figyelni, hogy milyen odúköltő madárra számíthatunk és az alapján kiválasztani a megfelelő típusú és méretű madárodút.

Akinek fontos, hogy az odúk ne csak a madarak számára nyújtsanak kényelmes és biztonságos fészkelőhelyet, hanem esztétai szempontokat is figyelembe vesznek amikor odút választanak, azok számára ajánljuk madárodúinkat amelyek elsődlegesen a madarak igényeit kielégítő tulajdonságok figyelembevételével készülnek, másodsorban pedig olyan szerény de mégis egyedi külsővel rendelkeznek amely ötvözi hagyományos odúk megjelenését a mai modern stílusirányzattal, kertépítészeti elvárásokkal.

Amennyiben odút szeretne vásárolni, webshopunk termékei között megtalálható több szabványbesorolású madárodú, amely paramétereiben megfelel a különböző madártani egyesületek ajánlásaival, valamint az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) program előírásaival.

A leggyakrabban kihelyezett madárodú a B-típusú odú amelyben megtelepedhet házi-, mezei veréb, széncinege, nyaktekercs vagy akár csuszka. A B-típusúnál kicsit ritkábban kihelyezett úgynevezett verébmentes madárodú az A-típusú, amelynek viszonylag kis átmérőjű röp-nyílása nem teszi lehetővé a kövérebb verebek számára a bejutást.

Modern madárodú C-típusú madárodú, télvíz idején, kihelyezés előtt

A C-típusú madárodú, az előzőektől eltérően nem kisméretű kerek kirepülőnyílással rendelkezik hanem egy nagyobb nyitott rés látható rajta. Ennek az odútípusnak a leggyakoribb lakói a rozsdafarkú-félék, amelyek szinte mindig szívesen fogadják a számukra kihelyezett lakást.

A C-típusú odú több méretváltozattal is rendelkezik, külön az egészen kistestű madaraknak mint az ökörszem, vörösbegy és nagyobbak a barázdabillegető, hantmadár és a macskabagoly számára.

A különböző méretű D-típusú odúk költőmadarai a seregély (amely a gyümölcsöskertek egyik fő dézsmálója), a füleskuvik vagy a színpompás búbos banka, de akár a macskabagollyal is találkozhatunk ebben az odúfélében is.