Rovarhotel, darázsgarázs!Azokban az udvarokban, kertekben ahol elegendő növényzet van általában sok rovar él. Ezek a rovarok egymástól eltérő táplálékot és életteret igényelnek. Egyes rovarok a földben, míg mások a falak-, fák kérgeinek repedésiben húzzák meg magukat.

Azok a kertészek akik számára fontos a természetes ökoszisztéma megőrzése, gyakran helyeznek ki a rovarok számára kialakított bogár lakást.

A sokféle néven ismert bogártanya, a magányos méhek dongók számára kialakított fészek és téli hibernáló hely.

Rovarhotel Rovarhotel

A rovarok egy része hasznos mert elpusztítják kerti növények kártevőit, ilyenek a katicabogarak amelyek jelentősen gyérítik a levéltetveket, de a dongók-, poszméhek virágbeporzó tevékenysége is elengedhetetlen, ezért a minél jobb élettér kialakítása ezen élőlények számára közvetve a kert- termékenységét, egészségét javítja.

Miért kell a méheknek szálloda?


Az igazság az, hogy sok méhfaj magányos – nem kaptárban élnek, hanem saját fészket építenek. Ennek fő oka az, hogy ezeknél a fajoknál minden nőstény termékeny, és ez nem teszi lehetővé a kényelmes kaptárban való közös életet.

Beporzó méh Beporzó méh

Mivel a méhpopuláció aggasztó szintre csökken, így az ember alkotta méhszállodák kihelyezésével javítható ez az helyzet. A rovarszállók pihenőhelyként is szolgálnak a magányosan élő méhek számára, akik ugyan nem termelnek mézet, de mégis létfontosságú szerepet töltenek be a gyümölcsfák, egyes zöldségnövények és virágok életében.

Hideg évszakban vagyis télen a rovarszálloda hibernációs hely a rovarok számára, míg nyáron fészkelő és pihenő-, alvóhely.

Minél több rovart vonz egy ilyen lakás, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a környezetben található gyümölcsfák és zöldségnövények virágainak beporzása megtörténik.

Hogyan építhető rovarhotel?


A rovarhoteleknek vagy rovarszállodának nincs szabványos kialakítása. Csak tervezzen a rendelkezésre álló, lehetőleg természetes akár újrahasznosítható anyagokkal. Fontos, hogy a rovarok ismerjék a felhasznált anyagokat azok formai kialakítását. Az egyik legfontosabb, hogy meglévő anyagok minél kreatívabban-, a rovarok számára minél természetesebb módon kerüljenek felhasználásra.

A szálloda lehet függő vagy falra rögzített, készülhet fából, nádból, gyékényből vagy más természetes anyagból.

A rovarhotel kerete lehet fém-, vagy fa doboz amelyet akár színes festékréteg is takarhat.

A rovarokat nem riasztja el ha a kertjének domináns színeivel díszíti a nekik készült lakást, legyen a kiválasztott szín akár vörös, sárga vagy valamilyen más különleges mintás díszítésű, de nem is vonzza őket jobban mintha a fa természetes vagy rusztikus színeit alkalmazná. Tehát aki színes, a kertet díszítő rovarhotelt szeretne az nyugodtan lefestheti számára kedvező színűre de a visszafogott, klasszikus, természetes színváltozat kedvelői is ugyanannyi rovarra számíthatnak, azonban ha valaki mégis a festetett változatot mellett dönt, akkor a festést követően ajánlott akár több hétig is szellőztetni, hogy a festékanyag kellemetlen illata megszűnjön.

Rovarhotel Rovarhotelben fészkelő magányos méh


A rovarhotel kihelyezése.


A várt lakók életkörülményeinek megfelelően több változata lehet a lakásnak és a kihelyezés módjának, elhelyezésének. Aki pillangókat szeretne a lakásba csalogatni annak a tudni kell, hogy ezt a lakást valószínűleg csak a téli hibernálás előtt fogják felkeresni lakói. A lepkék a falak fák repedéseit választják téli pihenőhelyként és fontos hogy ez a szálló száraz, esőtől védett legyen. A pinceászkák, bár nem tartoznak az embert kedvelt rovarjai közzé mégis fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, mivel ők a kert dögevői, de életterük a kicsit nedves, fénytől védett helyek, mint például a pincék közötti téglák rései (innen a népies pincebogár elnevezésük), így ha ezek számára akarunk lakhelyet biztosítani akkor lehetőleg komposzthalmok közelében egymásra helyezett téglák, vagy földre helyezett nagyobb fadarabok adhatják a legkedvezőbb kivitelezést.

A magányosan élő méhek és darazsak, valamint egyes dongó és darázsfélék magányosan élnek és kifejezetten az üregeket furatokat keresik így számukra kiváló lakás építhető néhány centiméteres darabokra vágott nádszárból.

Dongó A természet aerodinamikai paradoxonja, a dongó!

A dongók számára készült lakásokat ajánlott napsütötte falra helyezni, amely ha kedvező kialakítású akkor a megtermékenyített nőstény fészekként veszi használatba és itt rakja le a tojásait.

A katicabogarak is lehetnek lakói ezeknek a kihelyezett rovarhoteleknek, azonban ők nem az üreges, furatos fákat kedvelik hanem inkább az egymás mellé nem túl szorosan elhelyezett faágak közötti réseket, ahol csoportosan tudnak elhelyezkedni és hibernálni.

Rovarhotel készítés vagy vásárlás?


Barkácsoló kedvű kerttulajdonosok maguk is készíthetnek rovarhotelt, de ha valaki nem érez magában kellő elszántságot az alkotáshoz az akár készen is megvásárolhatja. Legyen a lakás saját készítésű vagy vásárolt darab a sikerességét nagyon sok dolog befolyásolja a kialakításától a kihelyezésén át a környezet élővilága, valamint az adott hely mikroklímája.