Fecskefészek tisztításaLegyen szó bármilyen mesterséges odúról vagy fészekről, gyakran felmerülő a kérdés, hogy miért kell a mesterséges fészkeket tisztítani és a madarak által készített fészkek miért nem igényelnek tisztítást?

A válasz az, hogy bármilyen fészekről is legyen szó, akár az ember által készített és kihelyezett műfészek, akár a madarak által készített fészek, netalán természetes módon kialakult madárodú, a tisztítás, takarítás, karbantartás mindnek meghosszabíthatja az élettartamát és a következő szezonra újra elfoglalhatóvá válhat az emberi gondoskodásnak köszönhetően.

Fecskefészek veréb lakóval Veréb által lakott molnár-fecskefészek

A mind a mesterséges fecskefészkek, mind a madarak által épített természetes fecskefészkek, tisztítást igényelnek. A fecskefészkek, mint minden más odúszerű fészek idővel megtelhet fészekanyaggal, ürülékkel, szerencsétlenebb esetben egy vagy akár több elpusztult fióka maradványa is foglalhatja a helyet így ha lehetőség van a tisztítására akkor azt mindenképpen ajánlott elvégezni évi egy alkalommal.

A tisztítási takarítási folyamatra lehetőleg őszi időt válasszunk, amikor a fiókák már kirepültek a fészekből így már nem zavarunk semmilyen lakót munkánkkal, mert bármilyen hasznos is ez a feladat, ha olyankor végeznénk amikor a fiókák még ott laknak, akkor az nem hogy hasznos, de inkább káros, zavaró lenne számukra.

A természetes fecskefészkek, főleg a molnárfecske fészke, amelynek általában csak egy szűk berepülő nyílása van igen nehezen tisztítható.

A természetes molnárfecske fészkek, főként több éves azonos helyen, sok esetben szinte egymásra vagy egymásba épített fészkek már szinte kolóniaszerű fészkelőtelepek nagyon nehezen tisztíthatóak, mivel eltávolításuk nélkül szinte lehetetten a megkeményedett fészekanyagot kiszedni, eltávolításukkor pedig a legtöbb esetben széttörnek, széthullanak, azonban a mesterséges molnárfecske fészkek az esetek többségében típustól függetlenül a felhelyezési, felszerelési mód szerint sérülésmentesen el is távolíthatóak és tisztítás után szinte problémamentesen visszahelyezhetőek eredeti helyükre.

A füstifecskefészkeket ritkábban, de zárt odúszerű molnárfecskefészkeket egyes térségekben gyakran más fajokból álló foglalók lakják. A molnárfecskefészkeket a verebek néha sajátjuknak tekintve elfoglalják és akár egész verébkolóniák költenek az egymástól nem nagy távolságra épített természetes, vagy mesterséges fészkekben.

A mű fecskefészkek az ember által választott helyre kerülnek kihelyezésre, amely a fecskék számára nem mindig ideális és ha a helyválasztás nem jó akkor az nem kerül elfoglalásra (természetesen nem csak a kihelyezés nem megfelelő megválasztása okozza azt, hogy egyes években sok üresen hagyott fészket láthatunk, sajnos a fecskepopuláció áldandó csökkenése is ezt eredményezi). A verebek gyakran beköltöznek az üresen hagyott fecskefészkekbe és többéves megfigyelés azt mutatja, hogy sokkal hamarabb képesek egy fészket megtölteni vagy ha úgy tetszik elhasználni mint a fecskék, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy a kihelyezett műfészkekbe verebek laknak (hagyjuk őket költeni és fiókákat nevelni, mert a veréb is ugyanolyan hasznos mint a fecske) de a költés és kirepülés után mindenképpen fordítsunk figyelmet a fészek tisztítására, takarítására.

Legyen a fészek fecskéké, vagy más odúlakó madaraké, ősz havában szakítsunk kis időt az éves tisztításra, hogy a következő költési időszakra újra lakhatóvá, használhatóvá tegyük. Takarítsuk ki a felgyűlt, megkeményedett fészekanyagot amelyet a fecskék gyenge csőrükkel amúgy is képtelenek lennének eltávolítani és ha darázsfészket találunk azt is távolítsuk el.

Védjük a környezetünket és segítsük a madarakat.