Bio konyhakertManapság a boltok polcain kapható zöldségek és gyümölcsök nagyrésze valamilyen szép zöldes-barna csomagolással és szinte kivétel nélkül bio felirattal ellátott matricával kerül értékesítésre. De valóban ezt jelenti a bio?

Konyhakerti ágyás Konyhakerti ágyás

Sokak szerint a biokertészet egy más életformát egy más gondolkodásmódot jelent. Egyesek szerint csak az nevezhető bio-nak ami nem kapott vegyszereket, amely nem műtrágyán nevelkedett amit a rovarok és a csigák is szívesen fogyasztanak.

Igen a csigák! A kertészek ellenségei a spanyol-csigák amelyek számos kultúrnövényt megdézsmálnak, sokszor olyan mértékben, hogy a termelőnek nem is marad belőle semmi. Felmerül a kérdés, hogy akkor hogy is van ezzel a biokertészet dologgal? Kinek is termesztjük a kerti zöldségeket, magunknak vagy a csigáknak? A kérdés jogos és ahhoz hogy ezt megértsük elfogadjuk és örömünket lejük a kertben meg kell változtassuk a szemléletünket, el kell fogadjuk, hogy az ami tiszta, vegyszermentes azt bizony rajtunk kívül, a kert számos lakója jóízűen fogyasztja.

Spanyolcsiga Spanyolcsiga

A konyhakerti termesztésnek számos buktatója van, mert még a vegyszerezés mellett is van, hogy egyes növények a vártnál jóval kisebb hozammal teremnek addig a vegyszermentes környezetben sok kártevő vagy gombabetegség szinte teljesen elviszi a termést.

Aki biokertészkedésre adja a fejét annak számolnia kell sok kudarccal, de ezek a kudarcok segítenek abban hogy a kis sikerélmények még nagyobb erőt adjanak a folytatáshoz.

Kerti munkálatok Kerti munkálatok

Mi kell egy biokerthez? Elsősorban megfelelő talaj. Ha nincs megfelelő tápanyagtartalmú talaj akkor azt először javítani, tápanyaggal dúsítani kell. A növények számára fontos tápanyagokat régen az állati trágya a komposzt biztosította. A parasztgazdák a haszonállatok alól eltávolított szerves trágyát szórták ki a földekre ily módon juttatták vissza a fontos ásványi anyagokat a növények számára.

A szerves trágya aranyat ér és mi sem bizonyítja ezt jobban mint az hogy az emberek több ezer éven át alkalmazták ezt az anyagot a talaj tápanyagának pótlására.

A következő fontos elem a vetőmag, a megfelelő fajta megválasztása. A boltokban kapható csomagolt magok nagyon jók, ha az azokból fejlődő növényeket nem biokertészetben vegyszermentesen szeretnénk nevelni. A neves magok, nagy hozammal rendelkeznek, azonban ennek ára van. Ha biztos termést kiszámított mennyiséget szeretnénk akkor tökéletes, természetesen érzékenyebbek mint a tejjellegű fajták, ezért gyakori vegyszeres védelmet igényelnek.

Ha teljesen vegyszermentesen akarunk növényeket termeszteni akkor a szép színes csomagolású magokat kibontva lehet meglepetés ér majd bennünket amikor úgynevezett csávázott vetőmagot találunk a tasakban. A csávázás vagyis a vetőmagok vegyszeres bevonata alapjában véve nagyon hasznos dolog, azonban ha nem szeretnék szép színes kék és zöld vegyszerezett vetőmagot akkor más beszerzési forrást kell keresni.

Aki vegyszermentes biokertet szeretne annak ki kell tapasztalnia, hogy az adott területen, a mikro-ökológia szisztémába milyen növények érzik jól magukat. Ajánlott rezisztens fajtákat választani, amelyek nem igényelnek vegyszerezést, azonban ezek hozama általában jóval kisebb a hibrid fajtákénál és nem egyszer ízbeli különbség is tapasztalható.

Brokkoli Brokkoli

A talaj típusa erősen befolyásolja nem csak a kultúrnövények de a gyomnövények növekedését is. A teljesen vegyszermentes kertekben sok fizikai munkát igényel a gyomnövények gyérítése.

Növénytársítások Növénytársítások

A biokertészkedésnek számos iránya van. Míg egyesek csak a kézi öntözést tartják elfogadhatónak addig mások a műanyag csépeketócsövek használatát preferálják.

Vannak akik a növénytársításokra esküsznek, míg mások egyéb házi praktikákat alkalmaznak.

Léteznek biokertészetekben elfogadott növényvédő szerek de vannak akik ezeket sem alkalmazzák, azonban az elején javasolt valamilyen segítség a kartevők és betegségek ellen, aztán szépen lassan ahogy gyűlnek a tapasztalatok meg lehet próbálni ezeket a készítményeket minél inkább mellőzni.

Paradicsom Paradicsom

Aki szeretne belevágni a kertészkedésbe az kösse fel a kertésznadrágját mert lesznek buktatói, de ha kitartó az ember akkor minden évben tanul valami újat és a saját termesztésű zöldségeknek és gyümölcsöknek azt az élményt semmivel sem lehet összehasonlítani amikor a kertben a napsütötte forró paradicsomot leszakítja valaki és beleharap.