Sárgafejű királyka (Regulus regulus)A sárgafejű királyka verébalakúak rendjébe és a királykafélék családjába tartozó faj. A királykafélék családjába összesen 7 faj tartozik ebből hazánkba bár ritkán de fészkel a sárgafejű királyka de a Dunántúlon elvétve a tüzesfejű királykával is találkozhatunk átvonulásokkor.

Főként tűlevelű erdőkben, lucfenyvesekben él és fészkel de esetenként lombhullató erdőkben is megjelenik, azonban télen esetenként az urbanizált környezet is látogatja így találkozhatunk ezzel a madárral parkokban, kertekben.

Sárgafejű királyka Sárgafejű királyka

Magyarországon rendszeres, de ritka fészkelő, főleg az Alpokalja és az Északi-középhegység öreg lucosaiban.

Annyira kisméretű madár, hogy akár egy tenyérben is elfér. Európa legkisebb madara, testhossza 9-10 cm, szárnyfesztávolsága 16-18 cm, testtömege 4,5-7 g háta olívazöld, hasa halványsárga. A hím koronája intenzív sárgás-narancssárga, fekete csíkokkal szegélyezve, míg a tojó koronájának színe nem annyira intenzív.

Fő tápláléka az apró rovarok, pókok de magvakkal is táplálkozik. Szabadságában átlagosan két évig él.

Szinte egész Európában megtalálható. Csak a távoli északi populációk vándorolnak délre a nagyon hideg telek elől. Szeptember-októberben hagyják el a fészkelő helyeket, és következő év március-májusban térnek vissza.

Nappali faj, nyáron ha teheti inkább a fák lombozata között keresi táplálékát, azonban télen gyakran a talaj közelében is táplálkozik. Egy éves korban éri el a nemi érettséget. A hímek énekelve védik területüket, megpróbálnak eltávolítani más fajokat és más hímeket saját territóriumukról. A párzási időszak előtt a nőstények vonzása érdekében jellegzetes testtartást mutat, gyakran kissé lehajtott fejel látható. A különös fejtartást, sárga koronájának jobb láthatósága érdekében teszi, ezzel próbálja vonzani a tojót.

Csésze alakú fészket épít mohákból, pókhálókból és apró gallyakból szilárd ágra rögzítve.

A fészkelés április-májusban kezdődik. A nőstény 7 - 12 tojást tojik. A tojások mérete igen kicsi 14x10 mm méretű, a költési idő 15-17 nap.

Mindkét szülő eteti a fiókákat, amelyek a kikelés után 17-22 nappal hagyják el a fészket. A fiókákat a hím eteti, míg a tojó a második fészekaljon kotlik.