A nyest (Martes foina)A nyest a madárvadász, a fészekrabló.

A nyest Eurázsiai kis-ragadozó, élőhelyei Közép-, Nyugat- és Dél-Európától Közép-Ázsiáig, Mongóliáig és a Himalájáig terjednek, azonban hiányzik a Brit-szigetekről és számos mediterrán szigetről. Valószínűleg a nagy hideget sem kedveli, mert a skandináv országokban elég alacsony a nyestpopuláció. Erdőkben és síkságokon is megtalálhatók. Szinantróp fajként a nyest az ember közelségét keresi, ezért gyakran előfordulhat emberi települések közelében, falvakban vagy városokban, ahol fa-, kavics- vagy kőfalak, csűrök, istállók, nyaralók, fa rakások között bújik meg.

Nyest Nyest

A nyest magányos állat, különösen este és éjszaka aktív. Bár nagyon jól tud mászni és viszonylag nagyot ugrani, ideje nagy részét a földön tölti, megszokott, jól ismert ösvényein közlekedik élelem után kutatva. Rendszeresen, meghatározott útvonalat használ és több napos időközönként útvonalat vált.

A nyest ragadozó, amely különféle kisméretű állatokra vadászik és ezekkel táplálkozik. A nyest elkapja az egereket, patkányokat és különféle madarakat, többek között a házi baromfi nagy kedvence de rovarok teszik teljessé étrendjét.

A nyest a fészekben lévő tojásokat is ellopja, amit tátott szájában tartva elvisz, majd a rablás helyétől távolabb megeszi.

A kis nyesteket már kéthónapos korukban barna szőr borítja és általában ez az az időszak amikor először hagyják el az odút az anyjukkal.

A tél beálltáig a kicsik anyjukkal maradnak, majd szétszéled a család és a fiatal egyedek elkezdik keresni, kiválasztani, elfoglalni a saját területeiket. A nyest évente kétszer vedlik és lecseréli a szőrét, a nyári szőr színbeli összhatása kicsit sötétebb mint a téli, a nyáron a fehér foltok kevésbé hangsúlyosak.

A fej és a törzs együttes hossza 40-55 cm, a farok hossza 20-30 cm, súlya 1-3 kg, a nőstények átlagosan kisebbek és könnyebbek, mint a hímek, a törzs karcsú, megnyúlt és két pár rövid lába van, a farok hosszú és kissé bozontos, a fej lekerekített fülei a széleken és a végén enyhén hegyesek, a szemek sötét színűk, az orr a szőrzet színéhez hasonló. A nyest szőrzetének színe a világosbarnától csokoládébarnáig terjed, és kékesszürke fényű. A nyest talpa szőrtelen.

Nyest a madárodún Nyest a madárodún

Ha a nyestek párzási rituáléja lakóház környékén vagy annak padlásán zajlik, az igen zavaró, mivel ebben az időszakban igen zajos állat.

De a párzási időszakon kívül is megzavarhatják az emberek pihenését ezek a hívatlan vendégek, mert jellegzetes hangos üvöltéssel jelzik területeiket.

Raktárkártevőként ismert, mert elpusztítja a kisméretű-, az ember számára hasznos háziállatokat és ellopja a házi madarak-, tehát tyúkok, kacsák és más baromfi tojásait.

Ha nyest bejut egy tyúkólba, az nagy károkat okozhat, mert a riadt, elszaladni nem tudó tyúkok stresszes viselkedése beindítja a nyestben a vadászösztönt, ami addig nem áll le, amíg az összes tyúkot meg nem öli. Ez a tömeggyilkosság a nyest esetében nem jelent kegyetlenséget, de ez azzal magyarázható, hogy a nyest, zárt tyúkólban, számára természetellenes helyzetben van. A vadonban élő madarak amelyeket a nyest a támadás során nem kap el, azok elmenekülnek és ez véget vet a nyest vadászatának, amely így egy áldozatot követően leáll.

A nyest jól ismert anyagkártevő, mert autók motorháza alatt kábeleket, tömlőket is gyakran szétrág.

Hogy mi vonzza a nyestet az autókhoz pontosan nem tudják, egyes megfigyelések szerint az motortér melege és egyes szagok lehetnek a nyest számára csalogató hatással. Az autók kábeleiknek és motortérben található egyes csővezetéke átharapása és elrágása három viselkedéstípusnak tulajdonítható, nevezetesen a felfedezésnek, a játéknak és az agresszív harapásnak amely a területi viselkedés megnyilvánulása.

Legyen szó egy autó belsejéről vagy egy madárodúról – a nyesttől gyakran félnek, mint alattomos rablótól és kártevőtől.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a környezetünkben nyest él, ajánlott fokozott odafigyeléssel kezelni a helyzetet, mert a nyest nem csak tyúkólban okoz károkat, hanem ahogy fentebb írtuk autókban is kárt tehet és az épületek tetőtereinek szigetelőrétegeit is megrágja.

Két módja van a nyest megjelenésének megakadályozására, nevezetesen a hozzáférés megakadályozása vagy az állat megfélemlítése.

Ahhoz hogy kizárjuk a nyestet egy adott raktárhelyiségből le kell zárni minden lehetséges bejárati útvonalat, fali lyukakat-szellőzőnyílásokat, sérült tetőtéri ablakokat, javítani a meglazult tetőcserepeket.

Régen bevált szokás volt, hogy ha nem tudták, hogy a nyest hol jut be egy adott épületbe akkor ideiglenesen lisztet szórtak a megfigyelni kívánt területre. Így láthatóvá váltak a nyest nyomai, valamint a házhoz vezető út. Ha megállapítást nyert, hogy a nyest az épület fala fölé emelkedik, tehát felmászik akkor a falat be lehet kenni csúszós anyaggal, ezzel megakadályozva a mászást.

Ha a nyest egy fán vagy a szomszédos házon keresztül éri el az udvart, ezeket a hozzáférési pontokat el kell torlaszolni, ami ugyan nem állítja meg egyből a nyest behatolását, de a megváltozott környezet miatt ritkábban látogatja az adott zónát.

A nyest is mint oly sok vadállat félénk és elűzhető hangok kibocsátásával, mivel különösen érzékeny a zajra és mivel általában csendes nappali menedéket keres, könnyen elűzhető közvetlen zajkeltéssel, valamint a kereskedelemben beszerezhető ultrahangalapú, kifejezetten a nyestek számára kifejlesztett és készített elektronikus riasztóeszközzel. Az ultrahangos készülékek használata csak ott javasolt, ahol nincs házi kedvenc, mivel az ultrahang a macskákra és a kutyákra is negatív hatással lehet.

Egy másik riasztási forma a szag alapú riasztás. A kereskedelemben több olyan készítmény is beszerezhető amely a nyest riasztására lett kifejlesztve, ezek általában folyadékok és palackozott vagy spray formában kaphatóak.

A nyesthez hasonló a nyuszt (Martes martes) amely a nyesttől elsősorban a mellkason lévő sárga foltban különböznek, amely nem kétágú. Könnyebbek és sokkal karcsúbbak, kerekebb a fülük, és a talpukat sűrű szőr borítja. A nyesttől eltérően a nyuszt elkerüli az emberi településeket. A két állat vadászati szokásai is különböznek, mert a nyest inkább szürkületkor és éjszaka vadászik, a nyuszt pedig a nappali ragadozó.

A nyest heraldikában nem gyakori, címerállatként is csak Szlavónia címerében láthatjuk. A nyest prémje több évszázada még értékes adózási tétel volt, Árpád-kori feljegyzésekben gyakran említik mint adófizetésre használt eszközt, de a kereskedők is gyakran használták fizetőeszközként.

Kuna-Nyest Kuna - Nyest

A nyest horvátul kuna, amely vélhetőleg az egykori nyest-prém fizetőeszközként történő használatából ered.

A nyest ritkán mászik fára, de ha élelemhiányban szenved és rátalál egy fészekre akkor azt kifosztja. Ha a költőhely szabadon hozzáférhető a hívatlan vendégek számára, például olyan madárodút talál amibe befér akkor abból is elfogyasztja a tojásokat, megeszi a menekülni nem tudó madárfiókákat.

A mesterséges fészekodúk tisztítónyílásait, ajtóit ezért megfelelő módon le kell zárni, hogy azt a nyest ne tudja kinyitni.