A madártéglaMa is az a madártégla?
A madártégla a hagyományos égetett kerámia téglához hasonló üreges tégla. Ismertebb formája a hagyományos tégla alakú és a henger formájú.

Mind a két változat leggyakrabban agyagból készül és égetéssel nyeri el végleges szerkezetét, de léteznek betonból készült változatok is.

Néhány lelkes madárbarát segíteni akart a házi verebeknek és más a városokban fészkelőhelyet kereső odúköltő madárnak. Megoldás a madártégla lett, egy üreges tégla, amelyet az épületek falaiba lehet építeni, hogy fenntartható fészkelőhelyet biztosítsanak a madarak számára.

A madártégla hazánkban kevésbé elterjedt mesterséges fészkelőhely. Eredetileg a ködös Albionból származik, Brit tervezők ihlették és elterjedése is inkább a szigeten jellemző, mivel ott hagyományosan kevés a vakolt fal így a téglák közötti repedésekben itt-ott megtelepedett madarak adták az ölkeletet ennek a terméknek az elkészítéséhez.

Madártégla Kékcinege madártégla odún

A madártégla nálunk is kapható de nem örvend nagy sikernek, mivel ezt a terméket már a ház építésekor, felújításkor be kellene építeni és a vakolt falon elég furcsa látvány egy-két ilyen vakolatlan üreges tégla.

Aki azonban mégis úgy dönt, hogy madártéglát épít a falba annak fokozott figyelemmel kell eljárni, mivel ennek az odútípusnak is kivehetőnek, nyithatónak – bonthatónak kell lennie, hogy az éves tisztítási folyamat elvégezhető legyen.

A városokba költözött madarak fészkeket raknak a legfurcsább helyeken. Gyakran láthatjuk őket meglazult tetőcserepek alatt vagy az épületek oldalán lévő régi, törött szellőzőnyílásokban fészkelve. De ahogy az épületeket a szigeteléseire mind jobban odafigyelnek és a hibák javítása érdekében a madarak számára kedvező helyeket eltüntetik, így a fészkelőhelyek száma csökken és egyes madarak a veszélyeztetett fajok növekvő listáján találja magát. A probléma egyik megoldása a a madártégla.

A téglák olyan termikus tulajdonságokkal büszkélkedhetnek, amelyek segítik a madártojások biztonságát (mondja ezt a Brit tervező).

A legelterjedtebb konstrukció öt téglából áll, amelyek összeillesztése egy kicsi, kerek nyílást képez, amelyet tégladugóval fednek le. A lyuk megfelelő méretű ahhoz, hogy egy veréb (vagy más hasonlóan kisméretű madár) kényelmesen fészkelhessen, de elég kicsi ahhoz, hogy távol tartsa a nem kívánt látogatókat.

Az termék megalkotásakor az alapötlet az volt, hogy az építők három-négy madártéglából álló klasztert telepítenének az új épületek építése során, főként a házi verebek számára, amelyek rendkívül társaságkedvelő madarak, és szeretnek fészkelni kis kolóniákban.

A termék kifejlesztői szerint a tégla kevés karbantartást igényel, és könnyen beépíthető az épületek nagy részébe, de ami még fontosabb, az anyag olyan termikus tulajdonságokkal büszkélkedhet, amelyek segítenek megőrizni a madártojások számára a megfelelő hőmérsékletet. A tégla alacsony hő- és nedvességingadozással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a nap folyamán lassan veszi fel a hőt, és az éjszaka folyamán leadja azt. Ez a stabilitás megakadályozza, hogy a tojás túl meleg vagy túl hideg legyen, így ideális környezetet biztosít a szaporodási időszakban.

Fontos figyelembe venni, hogy a termék megalkotásakor a Brit sziget időjárását, hőmérsékleti változását vették figyelembe, amely a Magyarországi hőmérséklet-ingadozásnál jóval kisebb kilengést mutat.

Madártégla habarcsban Madártégla habarcsban – helytelen beépítési mód!

A fenti képen, tisztítási szempontból nem megfelelően behelyezett madártégla látható. Ha megfigyeljük a képet akkor jól látható, hogy kerámia a fészekodút körben habarcs fogja, amely építészeti szempontból, lehet megfelelő, de a madarak számára már nem biztos, hogy jó megoldás.

A madártéglát nem kell beragasztani! A madártégla megfelelő beépítési módja az ha szárazon behelyezhető és kivehető és így egy a fészket érő nagyobb eső után, sem közvetlenül, sem a fal nagyobb felületéről leszivárgó víz nem változtatja azt fürdőmedencévé.

A ragasztás esetén nem csak a tisztítás nem végezhető el, de ha az odút a fészkelési időszakban oldalirányú eső éri akkor az menedéket adó odúból akár vízgyűjtő hellyé is változhat.

Madártégla falban Madártégla helyesen alkalmazva

A képen jól látható, hogy a téglát nem fogja körbe habarcs, így szárazon, erőfeszítés nélkül kivehető ezáltal a tisztítása könnyen elvégezhető. Egyes típusok több elemből állnak és maga a fészekodú nem távolítható el teljesen, csupán a fedőelem vehető le, de ezeknél a változatoknál is fontos, hogy a fedőelem könnyen eltávolítható maradjon és a belső odú vízelvező nyílással rendelkezzen.

Az egy egységből álló madártéglák hátsó oldala nyitott, így ha azt nem fogja semmilyen ragasztó akkor kihúzhatóak a többi tégla közül és éves tisztításuk könnyen elvégezhető, azonban a beragasztott változat több szempontból sem előnyös.

A madárodúk éves tisztítását sokan elhanyagolják mondván, hogy azt a madarak elvégzik maguk is, ami részben igaz. Ha egy odú kedvező helyen van és a benne felhalmozódott egy vagy több éves fészekanyag könnyen eltávolítható, nincs összetapadva akkor valóban van olyan eset amikor a leendő lakók kitisztítják maguknak, azonban ez az esetek nagyon kis százalékában sikeres ezért aki odút helyez ki az tisztítsa azt évente egyszer.