Madarak V alakú repülésének titkaAki már látott V alakban repülő madárcsapatot, az valószínűleg elgondolkodott azon, hogy mi lehet ennek a különös formának az oka. Ez az elrendezkedés gyakran megfigyelhető egyes vándorló madarak vonulása közben.

Természetesen nem minden madárfaj vándorol, azon madárcsapatok esetében amelyek északabbról délebbre vonulnak majd onnan vissza, tehát távolsági repülést tesznek nagy energiára van igényük így nem csak a táplálékkal spórolnak.

V alakú madárcsapat V alakú madárcsapat

Amikor madarakat V alakban látunk repülni, látványos jelenségnek tűnik, de vajon mi az oka ennek a specifikus repülési módnak?

A madarak azért repülnek V alakban, hogy energiát takarítsanak meg. A válasz tehát egyszerű aerodinamika.

A vezér követése nem alárendeltség kérdése, hanem energiamegtakarítás céljából történik, mivel az elől repülő madár szárnyai által keltett lökéshullámok, áramlatok jól meghatározott irányban terjednek így az azt követők ennek a lökéshullámnak a mentén kevesebb felszanált energiával képesek repülni.

Tehát az sorban előrébb haladó madár önakaratán kívül segíti a mögötte haladót, azzal hogy áramlatot kelt a szárnycsapásaiból a mögötte lévő is profitál, ez az oka annak hogy a madarak mindig követik a vezért.

A szakemberek számára sokáig kérdéses volt a madarak ilyen alakzatú repülésének oka, mígnem a Londoni Egyetem állatorvosi karának munkatársai azaz a Royal Veterinary College kutatói tizennégy íbiszt figyeltek meg Ausztria és Olaszország között vándorlásuk alatt.

Azt is megfigyelték, hogy nem csak a pozíció de a szárnycsapások ritmusa is fontos, hogy minél jobban kihasználhassák az előrébb haladó madár generálta áramló közegben lévő felhajtóerőt.

Hogyan választja ki a madárcsapat saját vezetőjét?

Nos, az igazság az hogy egy ilyen madárcsapatban nincs egyetlen kijelölt vezető. A hosszú út során a madarak egyenként váltva vezetik a csapatot.

Az életkor, a nem, a testméret határozza meg, hogy egy adott csapatban éppen ki a vezér. A különböző fizikai kondícióban lévő kevert csapatokban, tehát ahol fiatal és érett, kifejlett madarak is vannak, a legfiatalabb egyedek szinte soha nem mennek az első sorokba, mivel abból a pozícióból nem képesek nagy sebességgel repülni és lelassítanák az egész csapatot.

Érdekes módon ezt a repülési alakzatot, gyakran láthatjuk légi bemutatókon az ember által alkotott harci repülőgépek vonulásakor. Ennek fényében könnyen érthető, hogy a repülésben sok mindent a természet ihletett, különösen a madarak repülése, amelyet az emberek évezredek óta csodálnak