Mesterséges fecskefészek mellé is kell sártálca!Sár nélkül nincs fecskefészek, ezért a városi fecskék fészeképítési munkálatai egyre nehezebbek, mivel az urbanizációval egyre több a lefedett földterület, a tiszta, sármentes környezet, ami az embernek jó, de a fecskék számára építőanyag hiányt okoz.

Fészkét építő fecske Fészkét építő fecske

Hajdani parasztudvarokban, és falusi tanyasi utakon ahol még nem volt útburkolat az állatok és a szekerek által kijárt gödrös utakon esőzések után gyakoriak voltak a tócsák, amelyek méretüktől függően napokig vagy akár hetekig is megtartották a vizet, ezáltal a fecskék számára biztosítottak fészekanyagot.

Ezek a pocsolyák, kisebb sáros árkok nem szándékos madárvédelmi eszközök voltak, csupán a burkolatlan utak velejárói. Manapság kevés a burkolatlan út, és nemcsak a városokban, de már faluhelyen is kevés a háztáji gazdaság, kevés a haszonállat így sem istállók sem sár nem áll mindenhol a madarak rendelkezésre.

Mangalica és a sár Parasztgazdaság velejárója a sár

A fecskék költőhelyeiknek elengedhetetlen alapanyaga a sár de ez az anyag egyre kevesebb helyen van jelen, habár a modern utak mentén is láthatunk kitaposott kátyúkat amelyek medenceszerűen tarják a vizet, azonban ha közelebbről megvizsgáljuk azokat akkor láthatjuk, hogy ezek gyakran inkább kavicságyak amelyből a madarak nem tudnak megfelelő minőségű építőanyagot kinyerni.

A klímaváltozás is erősen befolyásolja a tócsák vízmennyiségét, a ritkább esőzések a magasabb hőmérséklet mind negatívan befolyásolják a fecskék életkörülményeit.

A fecskék fészkeik felépítéséhez közel egy maréknyi sarat kell feldolgozzanak, amelyet akár mi is biztosíthatunk számukra, de nem csak új fészke építésekor hanem a meglévők javításai munkálataihoz is ugyanezt a természetes anyagot használják. Ha azt szeretnénk, hogy a madarak komfortosan tudják költőhelyeik javítási és építési munkálataikat végezni, akkor helyezzünk ki számukra sártálcát.

Fészekanyagot gyűjtő fecske Fészekanyagot gyűjtő fecske

Mobil sárgyűjtő hely kialakításakor figyeljünk arra, hogy a tálcát olyan helyre tegyük ahol a madarak zavartalanul le tudnak szállni, nem fenyegeti őket vadász, például kutya vagy macska és nincs túlzott emberi jelenlét sem.

A sártálcába ajánlott agyagos földet kihelyezni, megfelelő mennyiségű vízzel megkeverve. A sártálcák kis méretüknél fogva viszonylag kevés vizet képesek tárolni és azok elhelyezéséből adódóan akár naponta kiszáradhatnak, ezért fontos, hogy azt minden nap ellenőrizzük és ha szükséges pótoljuk a vizet.

A fecskék nem csak saját természetes fészkeiket szokták javítani hanem a mű fecskefészkeket is gyakran továbbépítik. Gyakori eset, hogy az adott helyen molnárfecskék fészkelnek de füstifecskék számára készült műfészek kerül kihelyezésre. A molnárfecskék a füstifecskék műfészkeit is gyakran elfogadják de ezeket szinte minden esetben továbbépítik és ezekhez a munkálatokhoz megfelelő minőségű építőanyagra azaz sárra van szükségük.

Sártálcák vásárolhatóak készen, de használható szinte bármilyen virágcserép alátét is, esetleg konyhai tálca és a barkácsoló kedvűek akár stílusos a környezetbe illő fa keretet is készíthetnek köré.