A mikroműanyagMi az a mikroműanyag?
Minden 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkát mikroműanyagnak, vagy más néven mikroplasztiknak nevezünk. Ezek az apró darabkák a műanyag termékek bomlási folyamatok keletkező apró részecskék amelyek molekuláris szerkezetükben még műanyagok, nem hullottak atomjaikra és nem alakultak át más kémiai kötési formákba. Tulajdonképpen olyan műanyagdarabkák (plasztikmorzsák) mint amilyeneket például egy palack apróra darálásával tudnánk létrehozni.

Mikroműanyag Mikroműanyag

Mi a probléma mikroműanyaggal?
A mikroműanyag részecskék a szél és a víz segítségével eljuthatnak a föld bármely pontjára, elszennyezve az egész bolygót.

Minden műanyagból készült használati tárgy, a nem megfelelő kezelés (újrahasznosítási folyamat hiánya) miatt kikerülhet a természetbe ahol a nap UV sugárzásának hatására elkezd lebomlani, de a bomlási folyamat előbb apró darabokra történő szétmorzsolódással kezdődik, amelyek hamar bekerülnek a vízbe és az állatok, valamint az emberek szervezetébe.

Minden műanyagból készült tárgy veszélyes hulladék ha azt nem megfelelően kezeljük, legyen az fényképezőgép vagy más kütyü, műanyag autóalkatrész, műanyag palack, műanyag gyermekjáték és a sort folytathatnánk a környezetünkben fellelhető számos használati tárgyal.

Műanyaggal szennyezett partszakasz Műanyaggal szennyezett partszakasz

Aki azt gondolja, hogy csak a felelőtlenül kidobott műanyag palackok okoznak mikroműanyag szennyeződést az téved. Minden olyan műanyag tárgy amely a használata során folyamatosan kopik, veszít a tömegéből az nagy valószínűséggel a környezetbe jutó mikroplasztikot képez. Az autók gumiabroncsai a használat során kopnak, a leváló apró darabkák az utak mentén szétszóródnak és a szél tovább szállítja azokat.

Műanyag hálóba akadt vízi teknős Műanyag hálóba akadt vízi teknős

A mikroműanyag nem csak az óceánokat és azok környezetét veszélyezteti, jelen lehet a föld bármely pontján.

Minden műanyag tárgy, legyen az akár PET palack akár egy polár melegítő, a természetbe kikerülve veszélyes hulladék és a „műanyag textilek”, nem csak az élettartamuk lejártával szennyeznek, hanem a használat közben is például mosáskor.

Eldobott műanyag palackok Eldobott műanyag palackok

A műanyag tárgyak okozta környezeti szennyezés nem helyi hanem globális probléma, azonban minden ember aki műanyag tárgyakat használ felelős a probléma kialakulásáért. A szennyezés megállítása mindannyiunk felelőssége és a megoldás nem a műanyag teljes kizárása, hanem a felelősségteljes használat és újrahasznosítás.

Eldobált Eldobált műanyag hulladék összegyüjtése

Az elhasználódott műanyag tárgyak akkor tartalmaznak megfelelő mennyiségben értékes újrahasznosítható anyagot, ha azok szennyezettsége alacsony, ezért a műanyag zacskók a nagy felületük miatt, nagy mennyiségű szennyeződést képesek felvenni és ebből adódóan ezen teremékek újrahasznosítása nehézkes, drága és esetenként a feldolgozási folyamat alatt felhasznált energia mennyiség túlzottan magas.